Acoperă-ne pe noi cu acoperământul Tău, Preasfântă Fecioară

UUR

Scopul fundamental al Uniunii Ucrainenilor din România constă în apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene.

8 oct., 2020

În perioada 23-26 octombrie 2020, filiala UUR-București a organizat, în regim online, cea de-a II-a ediție a Festivalului de muzică și poezie religioasă ucraineană „Acoperă-ne pe noi cu acoperământul Tău, Preasfântă Fecioară”.
Vineri, sâmbătă și duminică, festivalul s-a desfășurat la sediul filialei UUR din București. Părintele diacon de la Biserica Ortodoxă Ucraineană din București, Vladimir Malcovici, a deschis evenimentul cu o rugăciune, după care a vorbit despre importanţa pe care o are acest festival în păstrarea şi promovarea cântecelor şi poeziilor religioase ucrainene, dar şi a celor româneşti.
A urmat un concert de pricesne, psalmi și cântece religioase în interpretarea violonistei Natalia Pancec, cantautorului Dan Vasilescu, duetului „Veselka” (Zenovia Mandiuc și Bogdan Costiuc), precum şi a părintelui Vladimir Malcovici. Au recitat poezii religioase actorul Teatrului „Nottara”, Vasile Toma, actorii trupei de teatru „Joc”, Magdalena Băcescu și Ștefan, poeții: Cristian Ghica, Tudorel Ciobotaru, Dan Ioan Marta și Mihai Hafia Traista, precum şi Violeta Țigănescu.
Festivalul s-a încheiat luni, 26 octombrie, la Biblioteca Uniunii Ucrainenilor din București „Ștefan Tcaciuc”, cu un recital de poezie religioasă susținut de redactorul-șef al revistei „Nash holos” Irina Moisei, redactorii publicațiilor UUR: Șendroiu Terezia, Ștefania Pietreanu, Mihai Hafia Traista, şi de secretara UUR Andreea Boşneaga.
Președintele UUR, Nicolae Miroslav Petrețchi, deputat în Parlamentul României, a amintit faptul că religia joacă un rol important în viaţa ucrainenilor din România. “Acolo unde este colaborare, unde este biserică, acolo se păstrează limba şi cultura. Sunt foarte bucuros că în Bucureşti, unde de câţiva ani funcţionează Biserica Ortodoxă Ucraineană, se organizează acest festival” – a spus dl. Nicolae Miroslav Petreţchi.
Simbolul Festivalului de muzică și poezie religioasă ucraineană este icoana Maicii Domnului cu Pruncul, dăruită filialei UUR-Bucureşti de către ansamblul artistic „Cervona kalena” din Negostina, județul Suceava, care a participat, anul trecut, la prima ediție a acestui festival – a amintit preşedintele filialei Mihai Hafia Traista.

Citiți în continuare…

Share This