Conferinta online Ziua Limbii

UUR

Scopul fundamental al Uniunii Ucrainenilor din România constă în apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene.

11 Nov, 2020

Cu ocazia Zilei Limbii Ucrainene, care se sărbătorește anual în România la 9 noiembrie, Filiala UUR-București în parteneriat cu filialele județene ale UUR a desfășurat o conferință în regim online.
La eveniment au participat Președintele Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ucrainei în România, Paun Rohovei, liderul Grupului parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților, Varujan Pambuccian, consulul onorific al Ucrainei la Montreal, președintele Organizației “Ucraina-2050”, fostul președinte al Congresului Mondial al Ucrainenilor, Eugene Czolij, subsecretarul de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Amet Aledin, subsecretarul de stat la Ministerul Culturii, Irina Sanda Marin Cajal, președintele Congresului European al Ucrainenilor, Bogdan Rajčinec, reprezentanții Vicariatului Ortodox Ucrainean și Vicariatului Greco-Catolic din România, inspectoratelor școlare județene, administrației publice locale, Consiliului UUR, precum și profesori, elevi și jurnaliști.
Participanții au subliniat importanța limbii materne în păstrarea și afirmarea identității etnice, culturale și religioase a unui popor, cât și contribuția importantă a UUR la susținerea învățământului în limba maternă și la perpetuarea valorilor culturii și tradițiilor ucrainene în România. Momentele artistice au fost oferite de reprezentanții filialelor UUR din București, Caraș-Severin, Botoșani și Iași.
De Ziua Limbii Ucrainene, UUR a organizat, tot în regim virtual, alte evenimente cultural-educative, în parteneriat cu instituțiile de învățământ, în care se predă limba ucraineană și cu bisericile din județele în care etnicii ucraineni locuiesc compact. Aproape 1000 de elevi, care studiază limba ucraineană, au participat la un concurs dedicat Zilei Limbii Ucrainene, fiind răsplătiți cu diplome și premii. De asemenea, studenții secțiilor ucrainene ale Facultății de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității București și Facultății de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au marcat Ziua Limbii Ucrainene prin participarea la concursuri de creație literară.
Amintim că, propunerea legislativă a deputatului Nicolae Miroslav Petrețchi, președintele UUR, privind declararea zilei de 9 noiembrie ca Zi a Limbii Ucrainene a fost adoptată de Camera Deputaţilor la data de 4 iulie 2018.

Citiți în continuare…

Share This