ZIUA LIMBII UCRAINENE – SĂRBĂTORITĂ LA CLUJ-NAPOCA

UUR

Scopul fundamental al Uniunii Ucrainenilor din România constă în apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene.

11 Nov, 2020

Filiala Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România în colaborare cu Specializarea limba și literatura ucraineană de la Universitatea „Babeș-Bolyai” au organizat, în perioada 30.10-09.11.2020, în cadrul evenimentului „9 Noiembrie – Ziua Limbii Ucrainene”, Concursul de creație literară și inițiere în cercetare științifică, la care au participat studenții care studiază limba ucraineană la Specializarea limba și literatura ucraineană precum și cei care studiază limba ucraineană în cadrul UBB. Concursul propriu-zis a avut loc online, în data de 8 noiembrie 2020, pe platform ZOOM. Printre obiectivele acțiunii se numără: dezvoltarea abilităților de comunicare în limba ucraineană, stimularea creativității, a cercetării și, totodată, încurajarea competitivității. Concursul a fost organizat pe categorii tematice, în funcție de nivelul de cunoaștere a limbii ucrainene de către studenții participanți.
Astfel, primele două categorii se adresează studenților care stăpânesc limba ucraineană la nivel avansat:
І. Creație literară proprie (poezie / proză / teatru) în limba ucraineană.
ІІ. Elaborarea unui eseu / articol în limba ucraineană pe diferite teme:
А. Cultura ucrainenilor din România ca parte a culturii românești; Istoria localității natale / a unei localități cu populație majoritar ucraineană; Descrierea detaliată a unui obicei/ritual specific ucrainean etc.
В. Realizarea unui interviu luat unui profesor, coleg, personalități ai comunității de ucraineni din România etc. sau a biografiei unui scriitor / om de cultură ucrainean.
Ultimele două categorii vizează studenții care studiază limba ucraineană la nivel începător.
ІІІ. Traducerea unui text scurt sau a unui fragment, la prima vedere.
IV. Citirea unui text epic sau poetic, la prima vedere.

Citiți în continuare…

Share This